Vooraleer je een kooimaaier aanschaft, zal je de pro’s en contra’s zorgvuldig moeten wikken en wegen. Om maar meteen orde op zaken te zetten. Beschouw een kooimaaier niet als de ultieme vervanger van een elektrische of benzine grasmaaier. Hoewel een eenvoudige kooimaaier de gezondheid bevordert en nauwelijks onderhoudsbeurten gaat vergen, zal je op voorhand moeten bekijken of het gazon – wat je voor ogen hebt – klein en vlak is. Elke kleine afwijking kan immers voor mogelijke problemen zorgen.

Kooimaaier versus benzine of elektrische grasmaaiers

Een kooimaaier is sowieso beter voor de gezondheid en uitstekend voor de levensduur van het gazon in vergelijking met een elektrische of benzine grasmaaier. De reden ligt voor de hand. Een kooimaaier snijdt de grassprieten als een schaar. Cirkelmaaiers waar elektrische maaiers en benzine grasmaaiers toe behoren, verscheuren eerder de sprietjes van het gras. De kooimaai-toestellen met hun snijdende schaarwerking, berokkenen op deze manier minder schade aan het bladweefsel van gras. Dit heeft tot resultaat dat het gras minder onderhevig is voor ziekten en het gras minder water gaat verliezen. Het zorgt er ook voor dat het gras in de meeste gevallen frisser oogt.

Kooimaaiers zijn uitstekend voor je gezondheid

Een ander aspect dat vaak uit het oog wordt verloren: een kooimaaier is uitstekend voor de gezondheid van de consument. Je moet de grasmaaier immers vooruit duwen wat betekent dat je tijdens je activiteit heel wat calorieën gebruikt. Bij gebruik van kooimaaiers gedurende 20 minuten wees wetenschappelijk onderzoek uit dat je gemiddeld 150 calorieën gebruikt. Bij een elektrische of benzine grasmaaier is dat plus minus 100 calorieën.

Het minimale onderhoud en het stille geluid van kooimaaiers

Eén van de grootste pluspunten bij kooimaaiers is dat het een minimaal onderhoud vergt. Uitgezonderd van het slijpen en smeren van de messen om de paar jaren, hebben kooimaaiers nauwelijks onderhoud nodig. Het maakt het toestel alleen maar hierdoor heel gebruiksvriendelijk. Heel veel consumenten kiezen kooimaaiers eveneens omdat de toestellen nauwelijks geluid produceren. Benzinemaaiers daarentegen produceren niet alleen de nodige decibels, maar kunnen ook stinken. Bovendien moeten ze winterklaar worden gemaakt, vergen geregeld onderhoud omdat de olie soms moet worden ververst.

Het gras kortwieken met kooimaaiers: enkele tips

Het is absoluut aan te raden om nooit meer dan één derde van je gras te kortwieken. Als je het tekort maait bij de grond, bestaat de kans dat het gras begint uit te drogen en tijdens de zomermaanden gaat verschroeien. Bij de aankoop van een goede handmatige grasmaaier is vooral de (maximale) maaihoogte superbelangrijk wanneer je je gras gezond wil houden. Hou er rekening mee dat vrij weinig kooimaaiers het vermogen hebben om boven de 2,5 centimeter uit te steken. Wanneer een maaier niet voldoende hoog kan knippen, wordt het gazon beschadigd en is het geen geschikte grasmaaier. Nog een kleine tip: om eventuele roest te voorkomen kan je best de messen één keer per seizoen insmeren.

EINHELL Kooimesmaaier 16 l

Algemene productomschrijving

De kooimesmaaier GC – HM30 functioneert als handgrasmaaier voor het kortwieken van gazons die een maximale oppervlakte van 50 vierkante meter hebben. De maaibreedte van 30 centimeter is voldoende groot om kleinere gazons te maaien. De hoogte om te maaien is traploos in te stellen tussen de 1,5 en 4,2 mm. Dit wil gewoon zeggen dat je de grashoogte naar eigen persoonlijke wens maait. Het grote voordeel van deze grasmaaier is dat je het gras niet moet gaan bijeen harken omdat een opvangbak van 16 liter standaard wordt meegeleverd. Als het maaien voltooid is, verwijder je het gras heel makkelijk in een gft bakreservoir.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Een kooimesmaaier maakt nauwelijks geluid en stoort de buren niet
+ Je hebt geen last van verlengsnoeren of andere kabels
+ Bij elkaar harken van het gemaaide gras hoeft niet door de aanwezigheid van de 16 liter opvangbak
+ Je stelt de maaihoogte traploos in

Minpunten
– Deze grasmaaier is voor grotere en hellende gazons duidelijk minder geschikt

Technische specificaties

 • Merk: Einhell
 • Gewicht: 6,46 kg
 • Breedte: 32 centimeter
 • Hoogte: 115 centimeter
 • Diepte: 50 centimeter
 • Wijze van aandrijving: handmatig
 • De breedte om te maaien: 30 centimeter
 • Techniek om te maaien: kooimaaier

GARDENA kooimesmaaier 400C

Algemene productomschrijving

De kooimaaier Comfort 400 C van het merk Gardena leent zich het beste voor het maaibereik van een gazon tot 150 vierkante meter. Deze grasmaaier beschikt over een messenkooi en een ondermes. Zonder dat ze elkaar aanraken, knipt de kooimaaier perfect de aanwezige grassprietjes af. Het werkt niet alleen maar de soepelheid in de hand, maar je krijgt als resultaat ook een strak gekortwiekt gazon in ruil. De kooimaaier biedt bovendien het grote voordeel dat het gebruik ervan quasi geluidloos verloopt.

Je hebt de mogelijkheid om de maaihoogtes in 4 verschillende standen in te stellen. Op deze manier bepaal je zelf welke maaihoogte je persoonlijk verkiest. Grote wielen maken dat de kooimaaier heel wendbaar is. De voorziene ergonomische handgrip klap je op een snelle en makkelijke manier in waardoor het toestel minder ruimte inneemt bij het opbergen.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De maaitechniek is volledig contactvrij. Hierdoor maakt de grasmaaier minder geluid dan de andere grasmaaiers
+ Een zogenaamde deflector zorgt voor een grasuitworp die helemaal gecontroleerd wordt uitgevoerd
+ De maaihoogte stel je naar eigen persoonlijke behoefte in met de hulp van 4 maaihoogte instellingen

Minpunten
– Je stelt per wielas de maaihoogte handmatig in
– Voor een gazon dat groter is dan 150 vierkante meter, is deze kooimaaier minder geschikt

Technische specificaties

 • Merk: Gardena
 • Gewicht: 9,4 kg
 • Breedte: 29 centimeter
 • Hoogte: 40 centimeter
 • Diepte: 57 centimeter
 • Wijze van aandrijving: handmatig
 • De breedte om te maaien: 40 centimeter
 • Techniek om te maaien: kooimaaier
 • Duwboom inklapbaar: ja

GARDENA Kooimesmaaier 330

Algemene productomschrijving

De kooimesmaaier 330 van fabrikant Gardena is een handgrasmaaier wanneer je kleinere gazons onder handen wil nemen. Deze grasmaaier bestaat uit een messenwals die voorzien is van een geslepen ondermes en een antikleefcoating. Beide contactloze snijtechnieken raken elkaar niet waardoor je geruisloos het gazon maait. De maaihoogte stel je in 4 hoogtestanden in, gaande van 12 tot 42 millimeter. De maaibreedte is 33 centimeter.

De wielen van de kooimesmaaier Gardena 330 hebben een speciaal profiel wat het maaien iets eenvoudiger maakt. Na het beëindigen van de maaisessie klap je de handgreep makkelijk in. Op die manier win je heel veel plaats in de opbergruimte. De 330 grasmaaier mag misschien wel op het eerste zicht een eenvoudige handmatige gestuurde handmaaier zijn, maar je gazon wordt op een heel makkelijke manier perfect onderhouden zonder dat je last hebt van kabelsnoeren. Als je geen punt ervan maakt om zelf het gras bijeen te harken, is deze grasmaaier ideaal.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Met 4 maalhoogte instellingen bepaal je naar eigen behoefte welke spriethoogte je gazon moet hebben
+ Door de maaitechniek die contactvrij verloopt, is de grasmaaier heel stil tijdens het gebruik
+ De handgreep is makkelijk in te klappen na gebruik. Hierdoor neemt de grasmaaier in je berghok minder ruimte in beslag

Minpunten
– Het gras moet je zelf bijeen harken omdat er geen opvangbak is voorzien

Technische specificaties

 • Merk: Gardena
 • Gewicht: 8,2 kg
 • Breedte: 39,3 centimeter
 • Hoogte: 57,5 centimeter
 • Diepte: 28,5 centimeter
 • Wijze van aandrijving: handmatig
 • De breedte om te maaien: 33 centimeter
 • Techniek om te maaien: kooimaaier
 • Duwboom inklapbaar: ja