Een robotmaaier (of robotgrasmaaier) is voor zowat iedereen dé droom. Je grasmaaier rijdt op de juiste moment zelf uit zijn “garage” je tuin in; houdt je gras heel de tijd op de perfecte lengte; en rijdt wanneer hij klaar is rustig weer in zijn garage om zijn batterijen op te laden. De volgende dag doet hij gewoon weer hetzelfde. Je gazon is altijd in perfecte conditie; en door de hoge maaifrequentie werkt hij perfect als een mulcher: je afgereden gras wordt als gezonde bodem gebruikt voor je gazon. Kortom: een enorme win-win voor zowel jij als je tuin.

Toch is het absoluut cruciaal om de juiste robotmaaier te kopen. Heel wat robotmaaiers hebben moeite met een gazon die niet perfect waterpas is; of kunnen slechts om met een kleine tuin van een honderdtal vierkante meter. Wat voor jou de beste robotgrasmaaier is is dus niet alleen een kwestie van kwaliteit; maar ook van je tuin. Daarom hebben wij hier gekozen voor de absolute topper in elke categorie: één voor relatief kleine gazonnen; ééntje voor een middelmatige tuin en natuurlijk de beste robotgrasmaaier voor een grote grastuin.

1. De beste robotmaaier voor een kleine tuin: Bosch Indego S+ 350

Voor de kleinere tuin kies je toch best geen robotmaaier met een bereik van 150m². Deze toestellen hebben vaak een erg zwakke batterij, waardoor de levenstermijn van je robotmaaier vaak erg zwak is. Voor ons was de keuze in deze categorie erg makkelijk. De Bosch Indego S+ 350 is een absoluut toptoestel dat voor een kleine tot middelgrote tuin alles heeft wat je maar kan wensen.

Je bedient de robotmaaier dankzij de Bosch Smart Gardening app (iOS, Android en Windows) of zelfs met je stem via Amazon Alexa. Dankzij de zeer handige Auto Calendar functie berekent de robotgrasmaaier zelf wanneer hij best uitrijdt en welk maaiprogramma het beste past voor jouw gazon. Door zijn rigide bouw kan hij zelfs hellingen tot bijna 30% aan zonder problemen. Met een sterke batterij; een zeer goede bouwkwaliteit én de service van topmerk Bosch kan je met deze all-round robotmaaier dus alleen maar scoren. Volgens ons steekt hij er in deze categorie echt met kop en schouders bovenuit!

2. De beste robotgrasmaaier voor een middelgrote tuin: McCulloch ROB S600

Is je tuin meer dan 350m²? Dan kiezen wij voor de McCulloch ROB S600. Met deze robotmaaier kan je een gazon tot zo’n 600m² perect onderhouden. Via Bluetooth koppel je de maaier aan je telefoon, waarna je hem eenvoudig bedient en maaischema’s instelt. Met zijn superslimme maaisysteem gaat de ROB S600 zelf opvolgen welke maaischema’s het meest geschikt zijn voor de groeisnelheid en status van jouw tuin – zo gaat deze robotmaaier niet te veel; maar zeker ook niet te weinig je gazon op. Zeker voor een grotere tuin is het goed instellen van de perimeterdraad volgens ons absoluut cruciaal; en hier scoort de McCulloch echt. Heel makkelijk kan je deze draad mooi op de rand van je gazon inbrengen; en de robotmaaier zal zich perfect aan deze perimeter houden; en zelfs zonder duidelijke instructies zelf de perfecte maaimomenten kiezen.

Deze robotgrasmaaier is écht een prijs-kwaliteitknaller. Een absolute bonus? Met een maximaal geluid van minder den 60dB is dit een erg stille robotgrasmaaier. Volgens ons een zeer goede aankoop voor mensen met een tuin tussen de 300m² en de 600m².

3. De beste robotmaaier voor een grote tuin: Gardena Smart Sileno+ 2000

Dit is echt de Rolls Royce onder de robotgrasmaaiers en veruit de beste robotmaaier voor een grote tuin van meer dan 1000m² gazon. Zeker voor een grote gazon zijn de voordelen van een robotmaaier enorm groot; maar moet je ook erg goed opletten bij welke maaier je kiest. Een beperkte batterij; een matige autonomie of een slechte software die maaifrequenties en maaischema’s niet goed bijhoudt kan al snel resulteren in een oneven gazon.

Deze Smart Sileno+ 2000 houdt de groei van jouw gazon via zijn SensorControl functie perfect in de gaten; en heeft zeer gedetailleerde maaischema’s die maken dat hij écht uitblinkt op dit vlak. Ja, de installatie en opstart van deze robotmaaier is iets meer werk dan de twee hierboven: maar voor jouw grote gazon is dat écht een investering die je best maakt. Eens ingesteld zorgt de Gardena Smart Sileno+ 2000 voor een nette gazon doorheen het jaar!