Een gazon onderhouden brengt soms heel wat werk met zich mee. Vooral in het voorjaar en in het najaar is het heel belangrijk om je grasperk te verticuteren. Met een zogeheten verticuteermachine zorg je dat de graszoden mooi en gezond blijven. Het kopen van een verticuteermachine helpt je om gras meer licht en zuurstof te geven. Door deze machines worden onkruid en mos eveneens verwijderd.

Kiezen tussen handmachine of elektrische optie

Het overgrote deel van verticuteermachines werken elektrisch. Het kost immers met een elektrisch model weinig kracht om je gazon te verticuteren. Een klein nadeel is dat je voldoende stekkers in de buurt nodig hebt om het hele gazon te bereiken. Een verlengsnoer brengt gelukkig de oplossing. Het enige waar je moet op letten is dat je niet over een verlengkabel rijdt. Bij een handmachine anderzijds heb je dat probleem uiteraard niet vermits je niet aan stroom moet denken. Het spreekt voor zich dat je bij een handmatige verticuteermachine meer fysieke kracht gebruikt.

Een verticuteermachine aanschaffen met een opvangzak

Bij de meeste modellen van tuinonderhoud machines worden standaard opvangzakken meegeleverd. Het onkruid en mos komt dan automatisch in de zak terecht zodat je achteraf niet meer moet zitten bijeen te harken. Een praktische tip. Kijk naar de volume inhoud, afhankelijk van de grootte van het gazon dat je moet onderhouden. Voor een klein gazon is het volume van de opvangbak uiteraard van ondergeschikt belang.

De oppervlakte van het gazon speelt een rol

In de handleiding van de verticuteermachine staat aangeduid voor welke oppervlakte het toestel geschikt is. De grootte van het oppervlak kan amper 50 vierkante meter zijn, maar eventueel ook 500 vierkante meter of meer. Op basis van deze gegevens kan je je een juist beeld vormen welk vermogen je moet kiezen. Een groot gazon vereist immers een grotere verticuteermachine.

Hou rekening met de maaibreedte van de verticuteermachine

Wanneer je een smal grasperk gaat onderhouden, is het niet aangenaam als de maaibreedte te groot uitvalt. Er bestaan machines op de markt met een maaibreedte van 30 centimeter, maar ook machines met een reikwijdte van 60 centimeter. Op basis van je gazon bepaal je zelf wat het beste past. Als je voor een mooi resultaat wil gaan kan je bijvoorbeeld ook de breedte van je grasmaaier of je zitmaaier gebruiken als een indicator.

Het vermogen en de aandrijving

Als je een verticuteermachine wil kopen, heb je de mogelijkheid om een keuze te maken tussen verschillende aandrijvingen. Hoe hoger het aantal Watt, hoe krachtiger de machine is en hoe makkelijker je met deze machine uit de voeten kunt. Concreet wil dit zeggen dat je in een grotere tuin een krachtiger verticuteermachine zal nodig hebben.

Het belang van de messen in een tuinmachine

Je staat er misschien in eerste instantie niet bij stil, maar de messen maken een belangrijk onderdeel uit in een tuinmachine. Messen zorgen immers dat de verschillende wortels van dood gras worden doorgesneden, samen met vilt en mos. Er bestaan verschillende aantal messen en diverse modellen. Hoe meer messen in de tuinmachine te vinden zijn, hoe beter een resultaat wordt behaald. Een goed werkende tuinmachine staat of valt immers volgens het aantal messen die in de verticuteermachines te vinden zijn.

Einhell Verticuteerder/Beluchter 1400 W

Algemene productomschrijving

De RG-SA 1433 van Einhell is een verticuteermachine van 1400 Watt die is uitgerust met de nodige functies om je gazon zomerklaar te maken. De diepte om te verticuteren stel je in 3 standen in. Je hebt de keuze uit 3, 6 of 9 millimeter. Dit hangt af welke werkzaamheden je op touw wil zetten. Het afval van de tuin wordt opgeslagen in een 28 liter grootte opvangzak. Na het beëindigen van de klus is bijeenharken niet meer nodig. Om je gazon in een perfecte staat te krijgen, beschik je over de mogelijkheid om het toestel ook in te stellen als beluchter. Om je gazon in optimale conditie te houden, kan je verticuteermachine ook dienst doen als beluchter. Met de voorziene aanwezige 48 klauwen op de rol van de beluchting, maakt de verticuteermachine kleine gaten in het gras zodat de bodem van de graszoden voldoende zuurstof, vocht en voeding kunnen opnemen. Het switchen tussen de beluchtingsrol en de messen gebeurt via de onderkant van de verticuteermachine. Een opvangbak van 28 liter wordt standaard met dit toestel meegeleverd. De RG-SA 1433 functioneert het beste voor gazons die een oppervlakte hebben tot 400 vierkante meter.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten
+ Bijeen harken van gras is niet meer nodig omdat er een opvangreservoir van 28 liter is voorzien
+ Om de diepte van de messen te bepalen staan 3 standen ter beschikking

Minpunten
– De opvangbak van 28 liter is niet zo groot zodat je vaker zal moeten legen

Technische specificaties

Merk: Einhell
Aard van aandrijving: elektrisch
Hoeveelheid vermogen: 1400 Watt
Aantal gewicht: 12,5 kg
Hoogte: 35,5 centimeter
Breedte: 46 centimeter
Diepte: 60 centimeter
Maaibreedte: 33 centimeter
Geluidsniveau maximaal: 99 dB

Powerplus POWXG7516 verticuteermachine

Algemene productomschrijving

Deze POWXG7516 van Powerplus laat je middelgroot tot vrij ruim gazon herleven. De 40 aanwezige naalden en 11 messen nemen dood gras en mos weg. Zo wordt de bodem volledig losgemaakt. De maaibreedte van deze verticuteermachine bedraagt 36 centimeter. De standaard meegeleverde opvangzak vangt mos en gras op. Voor Powerplus staan veiligheidsvoorschriften centraal. Er is een veiligheidsvergrendeling voorzien zodat je niet het risico loopt dat de machine onverwacht in gang schiet. De werkhoogte kan je met vijf standen instellen volgens je eigen behoeften. Het verplaatsen van de gazonverluchter gebeurt heel eenvoudig dankzij een draaghandvat. De duwarm is heel makkelijk dichte te vouwen zodat het toestel nauwelijks plaats inneemt in je berghok.

Pluspunten en minpunten

Pluspunten
+ Het afval wordt opgevangen in een opvangzak van 45 liter. Bijeenharken behoort tot het verleden
+ Voor de diepte van de messen kan je kiezen tussen 4 standen

Minpunten
– Het maaidek bestaat uit kunststof en is minder robuust dan een metalen versie

Technische specificaties

Merk: PowerPlus
Aard van aandrijving: elektrisch
Hoeveelheid vermogen: 1800 Watt
Aantal gewicht: 15,86kg
Hoogte: 47 centimeter
Breedte: 35 centimeter
Diepte: 62 centimeter
Maaibreedte: 36 centimeter
Geluidsniveau maximaal: 100,2 dB

EINHELL GE-SA 1435 Vertikuteerder en Beluchter

Algemene productomschrijving

Een gezond gazon bekom je spijtig genoeg niet vanzelf. Met de GE-SA 1435 Vertikuteerder wordt die klus wel een stuk makkelijker en eenvoudiger gemaakt. De 20 stalen roestvrije messen kan je in 3 verschillende dieptes instellen in het bodemoppervlak, afhankelijk welke tuinactiviteiten je wil uitvoeren. Niet gewenste begroeiing verwijder je met wortel en al. De automatisch meegeleverde rol om te beluchten, bestaande uit 26 klauwen, zorgt ervoor dat water, lucht en voedingsstoffen uitstekend door de grasbodem worden opgenomen. Als eindresultaat levert dit een gezonde groene grasmat op die door iedereen mag worden gezien. Met een superkrachtige en robuuste 1400 W Carbonpowermotor worden optimale resultaten bereikt met deze beluchter en verticuteermachine. Tijdens het proces van beluchten worden gaten geboord in het gazon. Hierdoor wordt een verbeterde doorvoer van het water verkregen. Op deze wijze kunnen graswortels weer groeien. Onder de verticuteermachine zitten wieltjes met een vrij groot loopvlak die ervoor zorgen dat het toestel met weinig moeite wordt voortgeduwd.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Het bijeen harken van afval is niet meer nodig dankzij de meegeleverde opvangzak van 28 liter
+ Voor de diepte van de messen heb je de mogelijkheid om uit 3 standen een selectie te maken

Minpunten
– De opvangzak is niet zo groot en je zal het afval wellicht verschillende keren moeten ledigen

Technische specificaties

Merk: Einhell
Aard van aandrijving: elektrisch
Hoeveelheid vermogen: 1400 Watt
Aantal gewicht: 12,5 kg
Hoogte: 32,7 centimeter
Breedte: 42,5 centimeter
Diepte: 59 centimeter
Maaibreedte: 35 centimeter
Geluidsniveau maximaal: 99 dB

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *